Creative Commons

Creative Commons on järjestö jonka tavoitteena on edistää maksutonta luovien tuotteiden levittämistä. Creative Commonsin tarjoamilla lisensseillä voit määritellä, miten muut ihmiset saavat käyttää luomaasi ja netissä jakaamaasi materiaalia. CC-lisenssöityä sisältöä on helppo etsiä eri hakukoneiden käyttöoikeus-filtterin avulla, esim. Google ja Flickr.

Lisenssien perusoikeuksina on oikeus kopioida, levittää, näyttää julkisesti ja tehdä johdannaisteoksia. Oikeuksia voidaan rajoittaa erilaisilla ehdoilla.

Lisenssit

Nimeä (BY, ByAttribution)

Annat muiden kopioida, välittää, levittää ja esittää sinun tekijänoikeuksiisi kuuluvaa teosta sekä sen pohjalta tehtyjä muokattuja versioita teoksestasi vain, jos he mainitsevat nimesi alkuperäisenä tekijänä.

EiKaupallinen (NC, NonCommercial)

Annat muiden kopioida, välittää, levittää ja esittää sinun tekijänoikeuksiisi kuuluvaa teosta sekä sen pohjalta tehtyjä muokattuja versioita teoksestasi vain epäkaupallisessa käytössä. Mikä on kaupallista ja mikä epäkaupallista on välillä epäselvää.

EiMuutoksia (ND, NoDerivatives)

Annat muiden kopioida, välittää, levittää ja esittää sinun tekijänoikeusiisi kuuluvaa alkuperäistä teosta, mutta et salli muokattujen versioiden tekemistä teoksesta.

JaaSamoin (SA, ShareAlike)

Annat muiden julkistaa omasta teoksestasi muokattuja teoksia vain samalla lisenssillä, jolla oma teoksesi on julkaistu.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s